For almost 4 months pork has not shown up in this island. Knowing that there are alot of vergitarian and non pork eater in this island, I was assuming that I will not see a decent pork until I leave this island. Well they do have pork but mostly in form of bacon. Never thought that I would last of this long. For being a Filipino and Japanese and a regular pork eater, it is considered as not having soy sauce on their meals. Never thought that pork has been this connected with me but then today I finally was able to find a decent pork.
So while I was on my way back from Port Louis market, different kind of pork dishes was popping on my mind. Since I needed to know the real taste of the pork here in Mauritius I decided to make something with less ingredient so that I will not spoil the taste. So I decided to have it in Lechn Kawali (A Filipino style deep fried pork) style.
I added a sauce which is made of shredded radish, vinegar and soy sauce. The green garnish is made from the leafs of the radish, mixed with soy sauce and sesame seed oil.
The pork was soooo good that I was about to cry for joy when I had my first bite. It never tasted better! Bon apatite!!
この島に着陸してから4ヶ月近く豚との巡りがなかった。モーリシャスではイスラム宗教、ベジタリアンが多い為豚との縁がこのたびないのだろうなーと思いつつ、食べられる日はこの国から脱出した頃だろうと遠い未来をふっと思ったことがあった。まったく豚がないとはいえスーパーでは珍品で売ってるのはベーコン系になってるものだけ。ベーコンの豚カツなんて想像したくない。。。フィリピン人と日本人にとって豚がおかずから現れなくなるのは醤油が消えると同じぐらいだ。物の価値感がわかるのはそのものが無くなってからって本当なんだね。こんなに豚との深い愛情があったとはびっくりしまた。
けどそんなある日、豚と会いました。
ポートルイスマーケットから帰る途中に豚をどんな料理にするかを考えていて、久々の豚なので味を楽しみたいなーと思いフィリピン料理のレチョン・カワリ(油でカリカリに揚げる)に使用と決断。
普段これに使うソースが無い為、ちょっと和風テイストを入れて見ようと思いました。そこで出来上がったのがおろし醤油にちょっとお酢を加えたソースでした。見える野菜は大根の葉っぱを醤油とごま油であえたものです。
で晩飯にはまだ早い1730にもかかわらず豚を食べてみました。
う・ま・い。。。ご飯がめちゃくちゃ進みます。やばい。。
うれしすぎて涙が出そう。。。
というわけでボナペティ!
where did u find it? well.. we are also not vegetarians ;)
ReplyDeleteThey sell pork at the Local markets. This one was purchased in Port Louis. I know you guys are craving for Pork, beef also. =)
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